Внимавајте со витамин Ц

Веке имав неколку пациенти кои се жалеа на дијареа и стомачни болки.Што се случува кога ке земате високи дози витамин Ц:

– дијареа

– подуеност

– стомачни болки

Овие симптоми ке исчезнат веднаш штом ке престанете да земате витамин Ц. Ова ви го пишувам затоа што дијареата е исто така ставена како симптом за короната, може да ве фати паника а да немате ништо, нормално пак советувајте се со Вашиот лекар.Дневни дози кои треба да земате витамин Ц за мажи 105,2 мг дневно и за жени 83,6 мг дневно. Или веќе ако земате витамин Ц земајте не повеќе од 1000 мг дневно. Абсорбцијата на витаминот Ц е од 70 до 90%. Во доза од 1 грам дневно или 1000 мг абсорбцијата се намалува до 50% и нематаболизираната аскорбинска киселина или витамин Ц се исфрла преку урината.Има студии направено кога земате1,25 грама витамин Ц орално, пикот на плазмената концентација на витаминот Ц е 135 micromol/L, кое е два пати повеќе од оние кои внесуваат 200-300 мг дневно витамин Ц преку храна.Значи до 1000мг дневно витамин Ц ништо повеќе.