BETACAROTENE И TOBACCO

Внимание кога земате Betacarotene посебно кај пушачи, има направено студија и тоа 7 години долга студија каде во плацебо контролирана група се јавува ризик на појава на рак на бели дробови кај пациенти пушачи што земаат Betacarotene како додоток во исхрана и тоа со 18% зглоемен ризик на појава на рак на белите дробови, a додека се внесува преку храна Betacarotene нема никаков проблем.

Stockley’s Herbal Medicines Interactions Second edition 2013